Fibromyalgie

Pijn in bindweefsel en spieren

Fibromyalgie

Letterlijk betekent fibromyalgie ‘pijn in bindweefsel en spieren’. In de volksmond wordt het ook wel ‘weke delen reuma’ genoemd. Ongeveer twee op de honderd volwassenen – dus ook vele tienduizenden Nederlanders – hebben er last van. Met name vrouwen in de leeftijd van 20 tot 60 jaar.

Symptomen en klachten

Chronische pijn en stijfheid, vooral in nek, heupen, schouders en handen. Dat zijn symptomen van fibromyalgie. Deze kunnen ook nog eens gepaard gaan met spijsverteringsklachten, huidklachten, eczeem, droge ogen en een droge mond. Alsmede met een tintelend, vaak zelfs branderig gevoel in ledematen en een afwijkend, zeg maar gerust slecht slaappatroon.

Waardoor oververmoeidheid en uiteindelijk chronisch energietekort en uitputting eerder regel dan uitzondering zijn. Met alle negatieve effecten, in progressieve zin ook, op de gehele lichamelijke toestand. En het algehele welbevinden. Dat meestal minder en minder wordt.

Statistieken en getallen

400.000 Nederlanders hebben last van Fibromyalgie

  • 70%
    Heeft last van slaapstoornissen
  • 50%
    Heeft problemen bij o.a. lopen en sociale activiteiten
  • 55%
    Heeft last van depressies

Oorzaak

Tot voor kort heel lastig vast te stellen, de oorzaak van fibromyalgie. Al was het maar omdat het niet te zien is op bijvoorbeeld röntgenfoto’s. Niet zo gek dus dat het diagnosticeren van fibromyalgie maar al te vaak neerkwam op het uitsluiten van andere aandoeningen.

Tot voor kort inderdaad, want sinds 2013 is dankzij professor Frank L. Rice, neurowetenschapper aan de Universiteit van New York, aantoonbaar gemaakt dat fibromyalgie terug te leiden valt op een verstoorde bloedstroom. En dat deze verstoorde bloedstroom de bron is van de spierpijn, de andere pijnprikkels en van alle andere klachten – inclusief de oververmoeidheid – waar fibromyalgiepatiënten door geplaagd worden.

laeq-health-gebruik-5

Wetenschappelijk onderbouwd

Wetenschappelijk onderbouwd dus, de oorzaak van fibromyalgie. Allereerst op 20 mei 2013 in het vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift ‘Pain Medicine’ van The American Academy of Pain Medicine. Daarna zijn de bevindingen van professor Rice ook wereldwijd groot nieuws geweest. Zo heeft zijn onderzoek in tal van media veel, maar vooral veel positieve aandacht gekregen. In Nederland bijvoorbeeld in Elsevier.
Maar er is meer, op 6 november 2013 publiceerde Newton in “Health Rising” dat een verhoogde pH in de spieren samengaat met een verminderde doorbloeding in de hersenen als gevolg van een aanhoudende vernauwing (vasoconstrictie) in de bloedvaten van de hersenen. En ook daar heeft PBM een antwoord op.

Herstel

De oorzaak van fibromyalgie vastgesteld, de oplossing nabij. Want als PBM iets doet, dan is het uw doorbloeding weer helemaal optimaliseren, verzuring tegen gaan en uw  serotonine gehalte optimaliseren. Voorbij dus de tijd van de vaak niet eens goed werkende pijnstillers, de ontstekingsremmers en de slaapmiddelen. En al hun bijwerkingen. Dankzij Laeq, dankzij PBM, dankzij de thuislaser en dankzij de Laeq-app gaat u uw fibromyalgie voortaan effectief te lijf. En dan niet in de zin van symptoombestrijding, nee, van herstel.

Elke dag beter

Voor minder dan € 1,- per dag

Bestellen

Bestel Laeq
Leading Innovators