Meer informatie over de Laeq thuislaser voor o.a. fibromyalgie, chronische vermoeidheid, migraine, verbetering van bloed en weerstand. TC Tubantia 25-2-2017.

Geplaatst op 25 februari 2017.

‘Oppepper voor in je neus’
THUISLASER BLOEDCELLEN / Tubantia 25 februari 2017

Rond carnaval in de krant met een rood oplichtende neus. E-health ondernemer Ronald Menneken uit Eibergen laat zich van een kwetsbare kant zien met de Laeq.

PETER ZANDEE
Met zakenpartner Mario Stevens lacht Ronald Menneken mee. “We krijgen zulke positieve reacties op de Laeq, dat we zelf ook steeds enthousiaster worden”, zegt hij.

Menneken zit al een kwart eeuw commercieel in de medische wereld. “Van heup- en knie-implantaten tot – sinds een jaar of tien – medische laserapparatuur.”

Zijn kennismaking met lasertechniek zette hem aan het denken. “Laser is zo veelzijdig te gebruiken. Om nierstenen te lijf te gaan, om verkeerd weefsel uit de prostaat te verwijderen. Maar laser is niet alleen om kapot te maken. Elk weefsel kent zijn eigen optimale absorptie, waarbij het gaat om de golflengte, net als bij andere soorten licht. Bij de golflengte 650 nanometer stimuleert laserlicht in bloedcellen de ATP-productie. ATP is wat benzine voor een automotor is: een brandstof. Door extra energie voel je je fitter, is het idee.”

Menneken is aan het pionieren geslagen om een apparaatje te ontwikkelen waarmee bloedcellen worden beschenen. Hij kwam uit op een module die in een neusgat wordt gestopt. “Daar heb je de minste energie nodig.”

Bloedwaarden omhoog
Fotobiomodulatie heet de techniek van het met laser beschijnen van bloedcellen. Volgens voorstanders zouden de bloedwaarden er baat bij hebben en het cholesterolgehalte zou omlaag gaan. “Fibromyalgie- en ME-patiënten die het hebben geprobeerd, reageren opgetogen”, beweert Menneken. “Behalve die gebruikerservaringen hopen we ook op breder nut voor de medische wetenschap. Bij het AMC zijn data-analisten geïnteresseerd, op het Academisch Ziekenhuis in Maastricht wordt gekeken naar wat dit voor sporters kan doen. Ook in het Poolse Bydgoszcz en aan de universiteit van het Finse Helsinki wordt er onderzoek naar gedaan.”

Omdat Menneken zocht naar een toepassing voor thuisgebruikers, kwam hij in samenwerking met techneuten op de Universiteit Twente op het idee van een app. Die is inmiddels ontwikkeld, om een laserapparaatje op de smartphone mee aan te sturen. Dat gaat via bluetooth.

“In de app voer je in hoe je je voelt: of je pijnklachten hebt, hoe je geslapen hebt en of je je qua energieniveau fit voelt. Tegelijk regelt de app dat je het apparaat op een verantwoorde manier gebruikt. Maximaal twee sessies van een half uur op een dag, met zes uur ertussen. Na twee weken gebruik een week rust. En meer veiligheden. De connector is van het model van een oortelefoon. Maar als een kind de stekker in een apparaat plugt om de Laeq zo te gebruiken, gebeurt er niets.”

Piepklein
Laeq, met een Q. Wat een trendy merknaam lijkt, is eigenlijk gewoon een samentrekking van ‘laser equipment’, laserapparatuur. Waarbij de apparatuur piepklein oogt. “Dat kan in de toekomst nog wel kleiner worden”, schetst Menneken. “Dan past het misschien allemaal wel in je neus…”

Ervaringen van gebruikers zijn vooralsnog de beste reclame voor de vinding. Op de website van Laeq toont onder meer mevrouw Meijerman uit Borculo zich enthousiast. De ME/CVS-patiënte, voelt zich na elf jaar chronische klachten weer zoveel beter dat ze wil gaan fietsen, laat ze weten. “Uiteindelijk zijn dat soort reacties onze grootste beloning”, lacht Menneken. “Dat we mensen aan betere levenskwaliteit helpen.”

De apparatuur wordt door reguliere medici niet gebruikt. Volgens de ondernemers zijn artsen hoofdzakelijk verbaasd over de resultaten.

“Huisartsen staan niet te popelen om er iets mee te doen. Omdat wij een commercieel belang hebben, ontmoet je ook wel enige scepsis. Er zijn wel reacties in de trant van: baat het niet, schaadt het niet. Maar er zijn ook specialisten die enthousiaster zijn. Want als je hoofdpijnklachten zo vermindert en het cholesterol verlaagt in plaats van daarvoor medicatie te moeten toepassen, dan kan dat een goede optie zijn.”

Missie
Menneken en Stevens noemen zichzelf ondernemers met een missie. “Natuurlijk, we hopen via aantallen op omzet. Maar individueel willen we vooral mensen helpen. Je levenskwaliteit vergroten. De persoonlijke succesverhalen van mensen die een stuk gelukkiger leven, maken ons ook blij”, zegt Mario Stevens. De oorspronkelijk Eibergse ondernemer uit Haaksbergen werkt sinds anderhalf jaar samen met Ronald Menneken, om de Laeq in de markt te zetten.

Als Menneken en Stevens op de foto moeten met hun eigen laserlampje in de neus, is het even zoeken: de apparaatjes zijn ingesteld op een maximaal gebruik van twee keer daags een half uur. Daarna minstens zes uur niet. En laten beiden hun portie ’s morgens vroeg al benut hebben…

Tegelijk zijn die maxima van gebruik zekerheden waar beiden niet aan willen tornen. “We discussiëren soms wat af! Iemand bedacht een variant waarbij sporters zich met deze technologie beter zouden kunnen voorbereiden op bijvoorbeeld een marathon. Er is niets op tegen om de Laeq daarvoor te gebruiken. Maar we willen geen sportvariant waarbij je het systeem langer gebruikt. Levenskwaliteit, dat is onze missie. We gaan niemand aanraden de Laeq in de neus te stoppen in plaats van je via fysieke training voor te bereiden…”

 

 

Terug naar overzicht

Praat mee over Laeq

#Pijn verminderen #Laeq Health

Blijf op de hoogte van Laeq

Ontvang als eerste updates, tips en adviezen


Elke dag beter

Voor minder dan € 1,- per dag

Bestellen

Bestel Laeq
MKB innovatie top 100